ผลของรำข้าวไรซ์เบอร์รี่ต่อการพัฒนาผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตนมแพะพร้อมดื่มเชิงหน้าที่
Effect of Riceberry Bran on Product Development of Functional Drinkable Goat Milk Yogurt
Dublin Core | PKP Metadata Items | Metadata for this Document | |
1. | Title | Title of document | ผลของรำข้าวไรซ์เบอร์รี่ต่อการพัฒนาผลิตภัณฑ์โยเกิร์ตนมแพะพร้อมดื่มเชิงหน้าที่ Effect of Riceberry Bran on Product Development of Functional Drinkable Goat Milk Yogurt |
2. | Creator | Author's name, affiliation, country | Sani Jirasatid; Department of Food Science, Faculty of Science, Burapha University, Chon Buri; Thailand |
3. | Subject | Discipline(s) | |
3. | Subject | Keyword(s) | <p>โยเกิร์ตพร้อมดื่ม; นมแพะ; รำข้าวไรซ์เบอร์รี่; การเก็บรักษา<br />Drinkable Yogurt; Goat Milk; Riceberry Bran; Storage</p> |
4. | Description | Abstract | ศึกษาการใช้ประโยชน์จากรำข้าวไรซ์เบอร์รี่ในการพัฒนาโยเกิร์ตนมแพะพร้อมดื่มเชิงหน้าที่ โดยเสริมรำข้าวไรซ์เบอร์รี่เป็นสารเชิงหน้าที่ในโยเกิร์ตพร้อมดื่มเพื่อปรับปรุงประโยชน์ต่อสุขภาพ โยเกิร์ตพร้อมดื่มสี่สูตรเตรียมจากนมแพะเสริมด้วยรำข้าวไรซ์เบอร์รี่ 0, 1, 2 และ 3% (w/v) ซึ่งในระหว่างการเก็บรักษานาน 8 วัน ที่อุณหภูมิ 4 องศาเซลเซียส พบว่า ปริมาณของแข็งที่ละลายได้ทั้งหมด ค่าความเป็นกรด-ด่าง ปริมาณกรดที่ไตเตรทได้ จำนวนแบคทีเรียกรดแลคติก และจำนวนยีสต์และราเปลี่ยนแปลงอย่างไม่มีนัยสำคัญทางสถิติเมื่อเสริมรำข้าวไรซ์เบอร์รี่ (p ≥ 0.05) โยเกิร์ตนมแพะพร้อมดื่มทุกสูตรมีจำนวนแบคทีเรียกรดแลคติกที่มีชีวิตในปริมาณสูง (> 8 log cfu/mL) ระหว่างการเก็บรักษา กิจกรรมการต้านอนุมูลอิสระ DPPH ของโยเกิร์ตนมแพะพร้อมดื่มเพิ่มขึ้นเมื่อเติมรำข้าวไรซ์เบอร์รี่ (p < 0.05) อย่างไรก็ตาม การยอมรับทางประสาทสัมผัสลดลงเมื่อเติมรำข้าวไรซ์เบอร์รี่ (p < 0.05) The utilization of Riceberry bran in the development of functional drinkable goat milk yogurt was investigated in this study. Riceberry bran was fortified into drinkable yogurt as a functional ingredient in order to improve the health benefits. Four drinkable yogurt formulations were made from goat milk fortification with 0, 1, 2 and 3% (w/v) Riceberry bran. During 8 days of storage at 4°C, total soluble solids, pH, titratable acidity, the counts of lactic acid bacteria, and yeast and mold did not change significantly with the addition of Riceberry bran (p ≥ 0.05). Drinkable goat milk yogurt formulations maintained high viability of lactic acid bacteria (> 8 log cfu/mL) during this storage period. DPPH radical scavenging activities of drinkable goat milk yogurts increased with the addition of Riceberry bran (p < 0.05). However, sensory acceptability declined with the addition of Riceberry bran (p < 0.05). |
5. | Publisher | Organizing agency, location | The Journal of King Mongkut's University of Technology North Bangkok |
6. | Contributor | Sponsor(s) | - |
7. | Date | (YYYY-MM-DD) | 2020-11-02 |
8. | Type | Status & genre | Peer-reviewed Article |
8. | Type | Type | |
9. | Format | File format | |
10. | Identifier | Uniform Resource Identifier | http://ojs.kmutnb.ac.th/index.php/kjournal/article/view/3386 |
10. | Identifier | Digital Object Identifier | 10.14416/j.kmutnb.2020.11.001 |
11. | Source | Title; vol., no. (year) | วารสารวิชาการพระจอมเกล้าพระนครเหนือ (The Journal of King Mongkut's University of Technology North Bangkok); Vol 31, No 2 (2021): April - June |
12. | Language | English=en | th |
14. | Coverage | Geo-spatial location, chronological period, research sample (gender, age, etc.) | |
15. | Rights | Copyright and permissions |