อิทธิพลของชนิดของถ่านและชนิดของวัสดุที่ใช้ทำรังผึ้งต่อประสิทธิภาพเชิงความร้อนของเตาหุงต้มประสิทธิภาพสูง
Influence of Type of Charcoal and Type of Grate Material on Thermal Efficiency of High Efficiency Cooking Stove
Dublin Core | PKP Metadata Items | Metadata for this Document | |
1. | Title | Title of document | อิทธิพลของชนิดของถ่านและชนิดของวัสดุที่ใช้ทำรังผึ้งต่อประสิทธิภาพเชิงความร้อนของเตาหุงต้มประสิทธิภาพสูง Influence of Type of Charcoal and Type of Grate Material on Thermal Efficiency of High Efficiency Cooking Stove |
2. | Creator | Author's name, affiliation, country | Mana Wichangarm; Department of Mechanical Technical Education, Faculty of Technical Education, Rajamangala University of Technology Isan Khonkaen campus, Khon Kaen; Thailand |
2. | Creator | Author's name, affiliation, country | Pattanapong Kaewpho; Department of Mechanical Technical Education, Faculty of Technical Education, Rajamangala University of Technology Isan Khonkaen campus, Khon Kaen; Thailand |
3. | Subject | Discipline(s) | |
3. | Subject | Keyword(s) | <p>ถ่านไม้; รังผึ้ง; เตาหุงต้มประสิทธิภาพสูง</p><p>Charcoal; Grate; High Efficiency Cooking Stove</p> |
4. | Description | Abstract | งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาอิทธิพลชนิดของถ่านไม้และชนิดของวัสดุที่ใช้ทำรังผึ้งต่อประสิทธิภาพเชิงความร้อนของเตาหุงต้มประสิทธิภาพสูง ในการศึกษาวิจัยนี้ทำการหาค่าความร้อนของถ่านไม้จำนวน 10 ชนิด คือ ถ่านไม้มะม่วง ถ่านไม้สะแกนา ถ่านไม้กระบก ถ่านไม้ยางนา ถ่านไม้มะขาม ถ่านไม้กระถิน ถ่านไม้ประดู่ ถ่านไม้ยูคาลิปตัส ถ่านไม้ไผ่ และถ่านไม้ยางพารา โดยใช้เครื่องบอมบ์แคลอริมิเตอร์ IKA C2000 ในส่วนของรังผึ้งเตาหุงต้มประสิทธิภาพสูงที่มีการเปลี่ยนแปลงวัสดุ คือ รังผึ้งที่ทำจากดินเหนียว (รังผึ้งดั้งเดิม) และรังผึ้งที่ทำจากเหล็กหล่อ โดยรังผึ้งที่ทำจากเหล็กหล่อที่มีค่าการนำความร้อน 71–80.4 วัตต์ต่อเมตรเคลวิน ซึ่งจำนวนรูรังผึ้งเท่ากับ 44 รู เส้นผ่านศูนย์กลางของรูรังผึ้งด้านบนและด้านล่าง เท่ากับ 13 และ 14 มิลลิเมตร ตามลำดับ และรังผึ้งมีความหนา 30 มิลลิเมตร ทำการทดสอบด้วยวิธีต้มน้ำเดือดที่แวดล้อมเดียวกัน จากการศึกษาพบว่า ถ่านไม้กระถินมีค่าความร้อนสูงสุด เท่ากับ 31.157 กิโลจูลต่อกิโลกรัม เตาหุงต้มประสิทธิภาพสูงที่ใช้เหล็กหล่อทำรังผึ้งและใช้ถ่านไม้กระถินเป็นเชื้อเพลิง มีประสิทธิภาพเชิงความร้อนสูงสุดเท่ากับ 43.97 เปอร์เซ็นต์ และมีเปอร์เซ็นต์การประหยัดพลังงานสูงขึ้น 4.64 เปอร์เซ็นต์ จากการวิเคราะห์พบว่า ชนิดของถ่านไม้และชนิดของวัสดุที่ใช้ทำรังผึ้งมีผลต่อประสิทธิภาพเชิงความร้อนของเตาหุงต้มประสิทธิภาพสูง The objective of this research is to study influence of the type charcoal and the type of grate material on thermal efficiency of high efficiency cooking stove. This study investigated use 10 types of charcoal were, mangifera indica charcoal, combretum quadrangulare kurz charcoal, irvingia malayana charcoal, dipterocarpus alatus charcoal, tamarind charcoal, leucaena leucocephala charcoal, pterocarpus macrocarpus charcoal, eucalyptus, bambuseae charcoal, and hevea brasiliensis charcoal, all calorific value test using bomb calorimeter model IKA C2000. The grate of high efficiency cooking stove with material change was grate made of clay (original grate) and grate made of cast iron. Grate made of cast iron is thermal conductivity 71-80.4 W/m.K. The grate of 44 holes with the diameter of top and bottom grate holes of 13 millimeter and 14 millimeter respectively and its thick of 30 millimeter. All thermal efficiency test using water boiling test in the same environment. It was found that, the leucaena leucocephala charcoal yield the highest calorific value of 31.157 kJ/kg, high efficiency cooking stove with grate made of cast iron yield the highest thermal efficiency of 43.97% and percent of energy saving higher 4.64%. From the analysis, it was found that type of charcoal and type of grate material affect the thermal efficiency of high efficiency cooking stove. |
5. | Publisher | Organizing agency, location | The Journal of King Mongkut's University of Technology North Bangkok |
6. | Contributor | Sponsor(s) | Department of Mechanical Technical Education, Faculty of Technical Education, Rajamangala University of Technology Isan Khonkaen campus, Khonkaen, Thailand |
7. | Date | (YYYY-MM-DD) | 2024-09-04 |
8. | Type | Status & genre | Peer-reviewed Article |
8. | Type | Type | |
9. | Format | File format | |
10. | Identifier | Uniform Resource Identifier | https://ojs.kmutnb.ac.th/index.php/kjournal/article/view/6583 |
10. | Identifier | Digital Object Identifier | 10.14416/j.kmutnb.2024.09.006 |
11. | Source | Title; vol., no. (year) | วารสารวิชาการพระจอมเกล้าพระนครเหนือ (The Journal of King Mongkut's University of Technology North Bangkok); Vol 35, No 1 (2025): January-March |
12. | Language | English=en | en |
14. | Coverage | Geo-spatial location, chronological period, research sample (gender, age, etc.) | |
15. | Rights | Copyright and permissions |