Page Header

Comparison of Essential Oils Compositions of Lemon Basil Ocimum citriodourum Vis. Straw Obtained by Hexane Extraction, Supercritical Carbon Dioxide Extraction and Hydrodistillation

Somkiat Ngamprasertsith, Jaripong Menwa, Ruengwit Sawangkeaw

Abstract


การสกัดน้ำมันหอมระเหยจากต้นแมงลักที่สีเมล็ดออกแล้ว (ฟางแมงลัก) ด้วยเฮกเซน คาร์บอนไดออกไซด์ภาวะเหนือวิกฤต (SCCO2) และการต้มกลั่น วิเคราะห์ตัวอย่างที่สกัดได้ด้วยเครื่อง GC-MS เพื่อหาองค์ประกอบน้ำมันหอมระเหยการสกัดด้วยเฮกเซนในเครื่องสกัดแบบซอกส์เลตมีค่าร้อยละผลได้การสกัดสูงสุดเท่ากับ 4.04 ร้อยละผลได้ของการสกัดด้วย SCCO2 (350 บาร์ และ 70 องศาเซลเซียส) และการต้มกลั่น เท่ากับ 1.50 และ 0.29 ตามลำดับ องค์ประกอบหลักที่ได้จากการสกัดด้วยเฮกเซนประกอบไปด้วย คารีโอฟิลลีนออกไซด์ นีรอล เจอแรนเนียล เช่นเดียวกับการสกัดด้วยคาร์บอนไดออกไซด์ภาวะเหนือวิกฤต การต้มกลั่นสารสกัดประกอบไปด้วย คารีโอฟิลลีนออกไซด์ ทรานส์แอลฟาเบอร์กาโมทีน ลินาลูออลเป็นองค์ประกอบหลัก

Extraction of essential oil from lemon basil (Ocimum citriodourum) straw using hexane, supercritical carbon dioxide (SCCO2) and hydrodistillation was investigated in this study. The extracted samples were subjected to GC-MS to analyze the composition. The extraction yield of hexane in Soxhlet extractor was highest as 4.04%. The extraction yields of supercritical carbon dioxide (350 bar and 70oC) and hydrodistillation were 1.5% and 0.29%, respectively. The main components in essential oil from hexane extraction were caryophyllene oxide, neral, and geranial which were similar to sample from supercritical carbon dioxide extraction. The major components in essential oil from hydrodistillation were caryophyllene oxide, trans-alpha-bergamotene and linalool.


Keywords



Full Text: PDF

DOI: 10.14416/j.kmutnb.2018.01.007

ISSN: 2465-4698