Page Header

การสกัดสารสำคัญจากสมุนไพรไทย: แบบผงแห้งและแบบสกัด
Extraction of Active Compounds from Thai Herbs: Powder and Extract

Wipawan Neelapong, Bussaba Phonyotin, Wancheng Sittikijyothin

Abstract


ปัจจุบันสมุนไพรไทยได้ถูกนำมาประยุกต์เข้ากับผลิตภัณฑ์ต่างๆ เช่นผลิตภัณฑ์อาหาร เครื่องดื่ม เครื่องสำอาง ยารักษาโรคเป็นต้น และเนื่องจากผู้บริโภคให้ความสำคัญกับความปลอดภัยและใส่ใจสุขภาพมากขึ้น จึงส่งผลให้ผลิตภัณฑ์ต่างๆ ที่มีการผสมสารสกัดจากสมุนไพรไทยได้รับความนิยมเป็นอย่างมาก สำหรับบทความนี้ได้นำเสนอข้อมูลเกี่ยวกับการสกัดสารสำคัญจากสมุนไพรทั้งแบบผงแห้งและแบบสกัด โดยเริ่มตั้งแต่ขั้นตอนการเก็บเกี่ยวสมุนไพร การเตรียมสมุนไพร ชนิดของการสกัดสารสำคัญ โดยเฉพาะการเตรียมสมุนไพรแบบสกัด สามารถแบ่งออกได้หลายวิธี ทั้งการต้ม การคั้นน้ำสด การสกัดเชิงกล พร้อมทั้งได้ยกตัวอย่างการสกัดสารสำคัญจากสมุนไพรในแต่ละวิธีประกอบด้วย ซึ่งข้อมูลทั้งหมดสามารถใช้เป็นแนวทางในการเลือกวิธีการสกัดสารสำคัญจากสมุนไพรได้

Nowadays, Thai herbs have been providing in many category of products for examples in food and beverage, cosmetics, and drugs. Due to customers take care more in their own health and safety, it causes all herbal products are concerned. Extraction methods for both powder and extract forms of active compounds are presented in this article. Hence, introduction of active compounds, postharvest technique, herbal processing, and extraction methods are mentioned and given some examples in each extraction technique. All of the information can be useful to be a simple guide how to make herbal extracts.


Keywords



Full Text: PDF

DOI: 10.14416/j.kmutnb.2018.12.10

ISSN: 2465-4698