Page Header

การพัฒนาออนโทโลยีสำหรับผลิตภัณฑ์อาหารแปรรูปของกลุ่มวิสาหกิจชุมชน
The Development of Ontologies of Processed Food Products of Community Enterprise Group

Patcharaporn Chaipattanamatee

Abstract


งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนา และประเมินประสิทธิภาพของออนโทโลยีสำหรับผลิตภัณฑ์อาหารแปรรูปของกลุ่มวิสาหกิจชุมชน ทำการถอดความรู้เกี่ยวกับผลิตภัณฑ์อาหารแปรรูปของกลุ่มวิสาหกิจชุมชน โดยศึกษาข้อมูลจากแหล่งต่างๆ และสัมภาษณ์ผู้เชี่ยวชาญด้านการแปรรูปอาหาร ทำให้ได้องค์ความรู้แบบมีโครงสร้างและองค์ความรู้แบบไม่มีโครงสร้างโดยขั้นตอนของการพัฒนาออนโทโลยีประกอบด้วย 1) ระบุขอบเขตและวัตถุประสงค์ 2) สร้างคลาสและความสัมพันธ์ 3) กำหนดคุณสมบัติของคลาส 4) กำหนดความสัมพันธ์ระหว่างมโนทัศน์ 5) กำหนดเงื่อนไขและข้อกำหนดข้อมูล 6) กำหนดค่าตัวแทนข้อมูล และ 7) ตรวจสอบออนโทโลยีโดยผู้เชี่ยวชาญ การประเมินออนโทโลยี โดยผู้เชี่ยวชาญประกอบด้วย ส่วนที่ 1 การประเมินความเหมาะสมของออนโทโลยี ผู้เชี่ยวชาญมีความเห็นว่า ออนโทโลยีมีความเหมาะสมอยู่ในระดับมากที่สุดมีค่าเฉลี่ยเท่ากับ 4.54 และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐานเท่ากับ 0.40 ออนโทโลยีมีความถูกต้องเหมาะสมต่อการนำไปใช้งาน และส่วนที่ 2 การประเมินประสิทธิภาพการสืบค้นข้อมูลของออนโทโลยี ผลการประเมินออนโทโลยีพบว่า ค่าเฉลี่ยความแม่นยำ (P) เท่ากับ 0.84 ค่าเฉลี่ยความระลึก (R) เท่ากับ 0.76 และค่าประสิทธิภาพโดยรวมเท่ากับ 0.80 สรุปว่า ออนโทโลยีสามารถจัดเก็บผลิตภัณฑ์อาหารแปรรูปของกลุ่มวิสาหกิจชุมชนเป็นฐานความรู้ และการสืบค้นข้อมูลทำได้อย่างถูกต้องแม่นยำ

The objective of this research is to develop and evaluate the efficiency of ontologies for processed food products of community enterprise group.Transcribe knowledge about processed food products of community enterprise group. By studying information from different sources and interviewing food processing experts. Results are structured knowledge and unstructured knowledge. The process of ontology development consists of 1) specifying scope and objectives 2) creating classes and relationships, 3) defining class properties 4) establishing relationships between concepts 5) defining conditions and data requirements 6) setting values data agents and 7) check ontologies by experts. The expert's ontology evaluation consists of part 1 assessing the suitability of the ontology. Experts are of the opinion that the ontology is suitable at the highest level with an average of 4.54 and a standard deviation of 0.40. The ontology is accurate and suitable for use and part 2 evaluation of the search performance of ontologies. The results of the ontology evaluation show that the mean accuracy (P) is 0.84, the mean memory (R) is 0.76 and the overall efficiency is 0.80. In conclusion, the ontology can store processed food products of community enterprise group as a knowledge base and data searching can be done with accuracy.


Keywords



Full Text: PDF

DOI: 10.14416/j.kmutnb.2020.07.003

ISSN: 2465-4698