Page Header

ผลของการเตรียมวัตถุดิบต่อคุณภาพของใยอาหารผงที่มีสารต้านอนุมูลอิสระจากเปลือกเสาวรสพันธุ์สีม่วง (Passiflora edulis Sims)
Effect of Raw Material Preparation on Quality of Antioxidant Dietary Fiber Powder Made from Purple Passion Fruit (Passiflora edulis

Anusara Plobju, Wichamanee Yuenyongputtakal

Abstract


งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาผลของการเตรียมวัตถุดิบต่อคุณภาพที่เปลี่ยนไปของใยอาหารผงจากเปลือกเสาวรสพันธุ์สีม่วง การเตรียมวัตถุดิบทำได้โดยนำชิ้นเปลือกเสาวรสมาลวกในน้ำร้อน 90±2 องศาเซลเซียส 3 นาที แล้วแช่ในสารละลายเกลือโซเดียมคลอไรด์ 3 เปอร์เซ็นต์ 10 นาที ก่อนทำแห้งด้วยตู้อบลมร้อนที่ 62 องศาเซลเซียส 300 นาที แล้วบดเป็นผงเปรียบเทียบกับผงเปลือกเสาวรสที่ผลิตด้วยวิธีดั้งเดิมที่ไม่ผ่านการเตรียมวัตถุดิบ ทำได้โดยนำชิ้นเปลือกเสาวรสมาทำแห้งด้วยตู้อบลมร้อนที่ 60 องศาเซลเซียส 400 นาที แล้วบดเป็นผง ผลการวิจัยพบว่า ใยอาหารผงที่มีสารต้านอนุมูลอิสระจากเปลือกเสาวรส มีปริมาณใยอาหารทั้งหมด (82.33 g/100g db) ปริมาณใยอาหารที่ไม่ละลายน้ำ (66.00 g/100g db) และปริมาณแอนโทไซยานิน (17.09 mg Cyn-3-Glu/100g db) มากกว่าผงเปลือกเสาวรส แต่ปริมาณสารประกอบฟีนอลิกทั้งหมด (65.38 mg GAE/100g db) สมบัติการต้านอนุมูลอิสระ (87.89%) น้อยกว่า (p < .05) และปริมาณใยอาหารที่ละลายน้ำ (14.56–16.32 g/100g db) ไม่แตกต่างกัน (p > .05) นอกจากนี้พบว่า ใยอาหารผงที่มีสารต้านอนุมูลอิสระมีรูพรุนมากมีความสามารถในการอุ้มน้ำ (18.51 g water/g db) ความสามารถในการอุ้มน้ำมัน (3.58 g oil/g db) ความสามารถในการพองตัว (23.13 ml/g db) และความสามารถในการชะลอการดูดซับน้ำตาล (5.82–22.72 เปอร์เซ็นต์) มากกว่าผงเปลือกเสาวรส

The objective of this research was to study the effect of raw material preparation on the quality of antioxidant dietary fiber powder processed from purple passion fruit peel. Raw material preparation was carried out. The sliced passion fruit peel were blanched in hot water at 90±2oC for 3 minutes, soaked in 3% sodium chloride solution for 10 minutes prior to drying by hot air oven at 62oC for 300 minutes, and then ground into fine powder. Compared with, traditional peel powder produced without raw material preparation by drying sliced passion fruit peel in hot air oven under 60oC for 400 minutes and grounding into powder. The results showed that antioxidant dietary fiber powder from passion fruit peel comprised total dietary fiber content (82.33 g/100g db) insoluble dietary fiber content (66.00 g/100g db) and anthocyanin content (17.09 mg Cyn-3-Glu/100g db) than those in peel powder, but the total phenolic compounds content (65.38 mg GAE/100g db) antioxidant activity (87.89%) were less than peel powder (p < .05). There was no significant difference in soluble dietary fiber content (14.56–16.32 g/100g db) (p > .05). between the products Moreover, antioxidant dietary fiber powder which has more porosity lead to better water holding capacity (18.51 g water/g db) oil holding capacity (3.58 g oil/g db) swelling capacity (23.13 ml/g db) and glucose retardation index (5.82–22.72%) than traditionally dried passion fruit peel powder.


Keywords



Full Text: PDF

DOI: 10.14416/j.kmutnb.2018.01.009

ISSN: 2465-4698