Page Header

ผลของสารช่วยประสานต่อสมบัติเชิงกลและสมบัติการคงรูปของยางคอมโพสิตเสริมแรงด้วยเส้นใยใบสับปะรด
Effect of Compatibilizer on the Mechanical and Cure Properties of Pineapple Leaf Fiber (PALF) Reinforced Natural Rubber (NR) Composites

Rattanaporn Promjariyakoon, Saowalak Kongiang

Abstract


งานวิจัยนี้ต้องการปรับปรุงความเข้ากันได้ของยางธรรมชาติกับเส้นใยใบสับปะรดด้วยสารเชื่อมประสานยางธรรมชาติอิพ็อกซิไดซ์ (ENR25) โดยมีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาอิทธิพลของสารช่วยประสานต่อสมบัติเชิงกล และสมบัติการคงรูปของยางคอมโพสิตเสริมแรงด้วยเส้นใยใบสับปะรด ยางคอมโพสิตถูกเตรียมโดยนำยางธรรมชาติผสมกับเส้นใยใบสับปะรดและยางธรรมชาติอิพ็อกซิไดซ์ (ENR25) ที่ 0, 5, 10 และ 15 phr ตามลำดับ ด้วยเครื่องผสมแบบสองลูกกลิ้ง (Two Roll Mill) จากนั้นขึ้นรูปชิ้นงานทดสอบด้วยเครื่องกดอัดแบบร้อน (Compression Molding) แล้วทดสอบสมบัติการคงรูปและสมบัติเชิงกลพบว่า เมื่อเพิ่มปริมาณการเติม ENR25 ในยางคอมโพสิต ค่าร้อยละการยืดตัว ณ จุดขาด และค่าความต้านทานการฉีกขาดมีค่าเพิ่มขึ้น ในขณะที่ค่าความต้านทานแรงดึงค่ามอดุลัสที่ 100 เปอร์เซ็นต์การดึงยืด เวลาในการไหลตัวในแม่พิมพ์ (Scorch Time) และเวลาในการคงรูป (Cure Time) ไม่เปลี่ยนแปลงอย่างชัดเจน

This work proposes a simple method for improving the compatibility between Natural Rubber (NR) and Pineapple Leaf Fiber (PALF) by adding the Epoxidized Natural Rubber (ENR25) compatibilizer. The aim of this research is to study the effect of compatibilizer on the mechanical and curing properties of Pineapple Leaf Fiber (PALF) reinforced Natural Rubber (NR) composites. The Natural Rubber (NR), Pineapple Leaf Fiber (PALF), and Epoxidized Natural Rubber (ENR25) at 0, 5, 10 and 15 phr respectively were mixed by using a two roll mill. The test specimens were prepared by compression molding machine. The mechanical and curing properties of the specimens were investigated. The results found that the elongation at break (%) and tear strength of the rubber composites increased with the increasing ENR25 content. However, the effect of ENR25 content on the tensile strength, the modulus at 100% strain (M100), the scorch time and the cure time were not significantly changed.


Keywords



Full Text: PDF

DOI: 10.14416/j.kmutnb.2020.04.007

ISSN: 2465-4698