Page Header

การพัฒนาการทำแห้งเมล็ดกาแฟโดยใช้เครื่องอบแห้งพลังงานชีวมวลสำหรับการทำแห้งช่วงแรก
Development of Coffee Beans Drying Using Biomass Energy Dryer for the First Period of Drying

Nichapat Moonrat, Aree Achariyaviriya, Siva Achariyaviriya

Abstract


การเก็บรักษาเมล็ดกาแฟ (เชอร์รี) หลังการเก็บเกี่ยว ควรนำเมล็ดกาแฟสดมาลดความชื้นให้เร็วที่สุด การตากแดดเป็นวิธีที่ได้รับความนิยมในประเทศที่มีแสงแดดเป็นเวลานาน การทำแห้งด้วยการตากแดดทำให้มีการถ่ายโอนรสชาติจากเนื้อของผลเชอร์รีไปที่เม็ดกาแฟด้านใน ทำให้ได้สารกาแฟที่มีรสชาติที่ดี ถ้าการทำให้แห้งไม่เร็วพอจะทำให้กาแฟมีคุณภาพต่ำลง ดังนั้นจำเป็นต้องมีการอบแห้งช่วงแรกด้วยเครื่องอบแห้งเพื่อยืดอายุการเก็บรักษา เพื่อรอกระบวนการทำแห้งด้วยแสงอาทิตย์ต่อไปบทความนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อหาแนวทางการอบแห้งเมล็ดกาแฟสดจนเหลือความชื้นที่ปลอดภัย เพื่อการเก็บรักษาก่อนจะนำไปตากแดดและหาสมรรถนะของการอบแห้ง จากการทดลองอบแห้งโดยใช้เครื่องอบแห้งพลังงานชีวมวล โดยใช้อุณหภูมิลมร้อนเฉลี่ยในช่วง 50±1 องศาเซลเซียส ถึง 70±4 องศาเซลเซียส และใช้เวลาอบแห้งในช่วง 4 ถึง 6 ชั่วโมง ความชื้นเมล็ดกาแฟสดจะลดลงเหลือ 90% มาตรฐานแห้ง มีปริมาณน้ำอิสระเท่ากับ 0.95 ซึ่งจะมีอัตราการเติบโตของเชื้อราต่ำ ทำให้สามารถเก็บรักษาไว้ได้ในช่วงเวลาสั้นๆ ก่อนที่จะนำไปตากแดดเพื่อลดความชื้นให้เหลือ 13% มาตรฐานแห้ง นอกจากนี้ยังพบว่าความสิ้นเปลืองพลังงานจำเพาะอยู่ในช่วง 25.1–47.4 เมกะจูลต่อกิโลกรัม และประสิทธิภาพการอบแห้งอยู่ในช่วง 5.5–11.4%

In the preservation of coffee beans (Cherries) after Harvest, drying should begin as quickly as possible to reduce the moisture content of cherries to prevent spoilage. When the sunlight is available, solar drying is often used. This process gives a greater transfer of flavor from flesh to pit of the cherries to achieve an excellent coffee flavor. If coffee beans cannot be dried on time, the quality degrades. Therefore, the first period of drying using a dryer is needed to extend the shelf life of fresh coffee beans while waiting for the solar drying process. The objectives of this research are to investigate the drying strategy of fresh coffee beans until it reaches the safe moisture content for preservation before sun-drying; and also to find the drying performance. From the drying experiment using a biomass dryer, the average drying air temperature in the range of 50±1°C to 70±4°C and the drying time in the range of 4 to 6 hours were used. The fresh coffee beans are dried until its process reaches an optimum moisture content of 90% dry-basis. It has a water activity of 0.95 in which fungi grow slowly while the beans can be kept for a short period before sun drying to reduce moisture content till 13% dry-basis. In addition, we found that the specific energy consumption was in the range of 25.1–47.4 MJ/kg and the drying efficiency was in the range of 5.5–11.4%.


Keywords



Full Text: PDF

DOI: 10.14416/j.kmutnb.2020.12.002

ISSN: 2465-4698