Page Header

Waste Reduction in the Operation of the Product Shipping Process: A Case Study of the Beverage Industry Company Limited
การลดความสูญเปล่าในการปฏิบัติงานของกระบวนการจ่ายสินค้า: กรณีศึกษา บริษัทอุตสาหกรรมการผลิตเครื่องดื่มจำกัด

Somchai Preangprom, Napaporn Pasasuk

Abstract


การศึกษานี้มีวัตถุประสงค์เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพการปฏิบัติงานในกระบวนการจ่ายสินค้าสำเร็จรูป ด้วยเทคนิคการลดความสูญเปล่าของการปฏิบัติงาน โดยกำหนดขั้นตอนดำเนินงานดังนี้ 1) ศึกษาขั้นตอนการปฏิบัติงานและการเก็บรวบรวมข้อมูลด้วยแผนภูมิกระบวนการไหล 2) การวิเคราะห์ขั้นตอนการปฏิบัติงานด้วยเทคนิค 5W1H 3) วิเคราะห์ความสูญเปล่าของกิจกรรมการปฏิบัติงานตามหลักสายธารแห่งคุณค่า และ 4) การประยุกต์ใช้การปรับปรุงประสิทธิภาพการทำงานด้วยหลักการ ECRS จากการศึกษากิจกรรมการปฏิบัติงานจ่ายสินค้าด้วยแผนภูมิกระบวนการไหลมีกิจกรรมการปฏิบัติงานทั้งหมด 14 กิจกรรม การวิเคราะห์กิจกรรมการปฏิบัติงานด้วยเทคนิค 5W1H และการวิเคราะห์ความสูญเปล่าของกิจกรรมตามหลักสายธารแห่งคุณค่า พบกิจกรรมที่มีมูลค่าเพิ่ม 6 กิจกรรม กิจกรรมที่ไม่ก่อให้เกิดมูลค่าเพิ่ม 4 กิจกรรม และกิจกรรมที่ไม่ก่อให้เกิดมูลค่าแต่มีความจำเป็นต้องปฏิบัติ 4 กิจกรรม จากนั้นกำหนดแนวทางการแก้ปัญหาตามหลัก ECRS หลังการปรับปรุงการทำงาน พบว่าประสิทธิภาพการปฏิบัติงานในกระบวนการจ่ายสินค้าสำเร็จรูปเพิ่มขึ้น เปรียบเทียบได้จากตัวชี้วัดดังนี้ ขั้นตอนการทำงานลดลง 4 ขั้นตอน จากก่อนปรับปรุง 14 ขั้นตอน เหลือ 10 ขั้นตอน (ลดลง 28.57 เปอร์เซ็นต์) ส่งผลให้ระยะเวลาในการทำงานต่อรอบลดลง 982 วินาที จากก่อนปรับปรุง 2,749 วินาที เหลือ 1,767 วินาที (ลดลง 35.52 เปอร์เซ็นต์)

The purpose of this study was to improve the efficiency of the operations involved in the finished product shipping process, using operational waste reduction techniques. The processes of the study consisted of the following parts: 1) Operation process study and information gathering using process flow charts. 2) Operation process analysis using 5W1H technique. 3) Operational activities' waste analysis - according to the value stream principle. 4) Operational efficiency improvement implementation using ECRS principles. According to the study of shipping operation by using flow process chart, there are 14 activities. 5W1H technique was used to analyses the operational process and value stream principle has been used in the activities wastes analysis. The result found that there are 6 value-added activities, 4 non-value added activities, and 4 necessary non-value added activities. The ECRS principle has been used to improve the operational process. After the implementation, the work efficiency of the operators was increasing. The comparisons of the indicators are as follows: The prior 14 procedures are reduced by 4 procedures into 10 procedures (28.57 percent reduction), which resulted in the work interval being reduced 982 second from 2,749 second to 1,767 second (35.52 percent reduction).


Keywords


การเพิ่มประสิทธิภาพปฏิบัติงาน; แผนภูมิกระบวนการไหล; เทคนิคการวิเคราะห์งาน 5W1H; การวิเคราะห์กิจกรรมการปฏิบัติงาน; การลดความสูญเปล่าตามหลัก ECRS; Operational Efficiency; Improvement; Flow Process Chart; 5W1H Analysis Techniques, Operational activity analysis; Waste Reduction by ECRS Principle

[1]https://www.krungsri.com/th/research/industry/industry-outlook/Food-Beverage/Beverage/IO/io-beverage-20-th. (Accessed on 26 December 2019)

[2] S. Sungtong, Market structure competitive behavior and market performance of indigo product Sakon Nakhon Province, MUT Journal of Business Administration, 2019, 16(2), 126-150. (in Thai)

[3] N. Nimitphuwadon, Waste reduction in warehousing process with LEAN concept case study : Furniture industry, Journal of Modern Management Science, 2014, 7(2), 65-78. (in Thai)

[4] A. Pinchaimoon, N. Siriruk and S. Lueachai, Improvement production line of auto part using industrial engineering tools, The Journal of Industrial Technology, 2018, 14(3), 93-105. (in Thai)

[5] K. Wajanawichakon, Waste reduction for efficiency improvement in broom production processes: A case study of community enterprise Bung Wai, Ubon Ratchathani, UBU Engineering Journal, 2019, 13(1),  141-152. (in Thai)

[6] P. Pattharathadakiat and D. Sutivong, Improvement of standard procedure in beverage concentrate manufacturing process, Research and Devalopment Journal, 2012, 23(1), 62-74. (in Thai)

[7] M. pooripanyakun and W. Klaewthanong, Efficieancy improvement in faucet assembly line, Industrial Engineering Network Conference (IE Network 2013), Proceeding, 2013, Art. No. POM001. (in Thai)

[8] S. Narkbovornwijit and P. Klomjit, Improvement work method for defect reduction in marking brake pad process, The Journal of Industrial Technology, 16(2), 2020, 104-120. (in Thai)

[9] S. Siricharoenwat, Increasing efficiency of inventory management in case of phumthai comsys company limited, Thesis, University of the Thai Chamber of Commerce, Thailand. 2012.

[10] P. Karuni-art, Increasing efficiency of inventory management in case of Majorette (Thailand) Co.,LTD, The 12th RSU National Graduate Research Conference 2017, Proceesding, 2017, 45-51. (in Thai)

[11] T. Tiwaratreewit and W. Ngam-boonchuay, Time reduction of goods issue in warehouse case study holland star packaging Co., Ltd, The 2nd  Innovation for Learning and Invention 2018 (ILI 2018), Proceeding, 2018, Art. No. ILI-052, 467-475.

[12] S. Thoucharee and R. Pitakaso, The application using value steam mapping for efficiency increasing logistic and supply chain of rice management in northeastern area of Thailand, KKU Research Journal, 2012, 17(5), 687-705. (in Thai)

[13] U. Wannasiri, Applying of lean concepts to increase the efficiency of storage space: A case study of door and window equipment dealers, NKRAFA Journal of Science and Technology, 2019, 15(1), 67-78. (in Thai)

Full Text: PDF

DOI: 10.14416/j.ind.tech.2021.08.002

Refbacks

  • There are currently no refbacks.