Optimized Dyeing Process for Rubber Wood Finger Joint Board by Teak Color of Assam Tea Leaves
การหาสภาวะที่เหมาะสมของการย้อมสีไม้ยางพาราประสานด้วยสีไม้สักจากใบชาอัสสัม
Abstract
การย้อมสีจากวัสดุธรรมชาติได้รับความสนใจมากขึ้นเนื่องจากเป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อม ใบชาอัสสัมเป็นผลิตภัณฑ์จากธรรมชาติและนำมาใช้งานง่าย ปฏิกิริยาออกซิไดซ์เป็นปฏิกิริยาทางเคมีของใบชาอัสสัมจะเปลี่ยนจากใบชาสีเขียวเป็นสีน้ำตาล ซึ่งคุณลักษณะของสีสามารถใช้ย้อมสีผลิตภัณฑ์ได้ งานวิจัยนี้แบ่งออกเป็น 3 ส่วน ประกอบด้วย ส่วนที่หนึ่งเปรียบเทียบค่าสีไม้ที่ย้อมจากใบชาอัสสัมกับสีของไม้สักด้วยระบบ CIE Lab ส่วนที่สองเปรียบเทียบค่าสีไม้ที่ย้อมจากใบชาอัสสัมและเคลือบด้วยสีรองพื้นอุดเสี้ยนไม้และแลคเกอร์กับสีของไม้สักและส่วนที่สามหาค่าพารามิเตอร์ที่เหมาะสมในการสกัดสารย้อมไม้สีสักซึ่งประกอบด้วย ใบชาอัสสัมสำเร็จรูป เกล็ดโซเดียมไฮดรอกไซด์ น้ำสะอาด ระยะเวลาต้ม และจำนวนรอบในการทา ด้วยวิธีเชิงแฟคทอเรียลแบบสมบูรณ์ที่ 2 ระดับ จากผลการทดลองส่วนที่หนึ่ง พบว่า ชิ้นไม้ยางพาราที่ผ่านการย้อมจะมีสีน้ำตาลอ่อนและเข้มตามอัตราส่วน ที่สกัด ค่า L* มีค่า 34.16 – 54.14 ค่า a* มีค่า 8.74 – 15.85 และค่า b* มีค่า 12.05 – 24.21 ส่วนที่สอง พบว่า ค่าความต่างสีมีค่าต่ำสุด สูงสุด และเฉลี่ยที่ 2.02, 13.90 และ 4.53 ตามลำดับ และส่วนที่สาม พบว่า ระยะเวลาในการต้มไม่มีผลต่อค่าความต่างของสีอย่างมีนัยสำคัญ และถ้ากำหนดใบชา 40 กรัม ปริมาณน้ำสะอาด 400 มิลลิลิตร เกล็ดโซเดียมไฮดรอกไซด์ 10 กรัม และจำนวนทา 4 รอบ จะให้ค่าความต่างสีต่ำสุดที่ 1.47 ซึ่งผู้สังเกตทั่วไปไม่สามารถเห็นความแตกต่างของสีได้
Dyeing from natural sources is gaining increasing interest due to its outstanding merits of being environmentally friendly. Assam tea leaves are natural products and are easy to use. The oxidation process is a chemical reaction that leaves turn color from green to brown. The characteristic of color is used for product dyeing. The research is divided into 3 sections. In Section 1, the comparison of color value between the dyeing woods from Assam tea leaves and teak color which measurss the difference of color space by the CIE Lab system. Section 2, the dyeing wood from Assam tea leaves is coated by sanding sealer and lacquer that is compared with teak color. In the last section, find the optimal parameter for extraction of wood dyeing that includes Assam tea leaves, Sodium Hydroxide, water, boiling time, and dyeing time. The research is tested by 2k full factorial design. The results of section 1, the dyeing rubber wood from Assam tea leaves displayed light brown and dark brown depending on the extraction ratio. The color value includes the L* value is 34.16 – 54.14, the a* value is 8.74 – 15.85 and the b* value is 12.05 – 24.21. In section 2, the minimum value, maximum value, and average value of color space are 2.02, 13.90 and 4.53, respectively. In the last result, the experiment shows that boiling time’s not effect on color space is statistically significant. The experiment was determined by Assam tea leaves, 40 grams, Sodium Hydroxide, 10 grams, water, 400 milliliters, and dyeing time, 4 times that are the least differential value at 1.47. The general observer is unable to determine the difference in color.
Keywords
[1] S. Sangsuwan, Y. Vuddhimethi and S. Jarusombuti, The development of rubberwood furniture industry for export of thailand, Journal of Humanities and Social Sciences Thonburi University, 2019, 13(3), 77-84. (in Thai)
[2] M. Makka and T. Tachakitkachorn, Transition of teak timber supply chain in architectural, Sarasatr, 2021, 4(4), 704-715. (in Thai)
[3] B. Pangngakhrua and W. Hoamuangkaew, Demand for teak lumber by wooden furniture factories in bangkok, Thai Journal of Forestry, 2012, 31(1), 38-45. (in Thai)
[4] S. Inwiset, Growth and yeild of teak (Tectona grandis Linn.) under different regeneration methods in khun mae khum mee platation, phrae province, Thai Journal of Forestry, 2014, 33(2), 52-60. (in Thai)
[5] G. Silva, K.R. Curvo, A.C. Oliveira, P.N.M. Neto, L.G. Vasconcelos, A. Carvalho, M.J. Silva, R. Natalino and B.L.C. Pereira, Effect of age on heartwood proportion, color, chemical composition, and biological resistance of teakwood, BioResources, 2023, 18(2), 4116-4131.
[6] M. Gašparík, M. Gaff, F. Kačík and A. Sikora, Color and chemical changes in teak (Tectona grandis L. f.) and meranti (Shorea spp.) wood after thermal treatment, BioResources, 2019, 14(2), 2667-2683.
[7] T. Bouphun, T. Sassa-deepang and K. Dongfookam, Comparison of physicochemical properties and sensory quality of orthodox versus modified CTC methods of assam black tea, Journal of Food Technology, Siam University, 2022, 17(2), 55-68. (in Thai)
[8] C. Choocharoen, P. Chompoota, S. Lertsiri and S. Sritho, Good agricultural practices for fresh tea leaves of tea farmers in royal project fundation, chiang mai province, Agricultural Science Journal, 2021, 52(2), 202-212. (in Thai)
[9] K. Atittaya, A feasibility study of using extracted tea leaves from beverage industry for particle board production instead of wood chip, Thesis, Prince of Songkla University, Thailand, 2013. (in Thai)
[10] T. Theppakorn, Tea (Camellia sinensis L.): Manufacturing and chemical compositions from fermentation, Burapha Science Journal, 2015, 17(2), 189-196. (in Thai)
[11] M. Masae, P. Joypod, P. Choopook and P. Srisawang, Colour fastness and UV protection of silk dyed with tea, Journal of Srinakharinwirot University (Journal of Science and Technology), 2017, 9(17), 73-82.
[12] A. Jitphusa, Optimization of time and ratios of mixed fixing agents for dyeing of 100% cotton using instant coffee, RMUTSB Academic Journal, 2017, 5(2), 136-145. (in Thai)
[13] P. Seekhaw, N. Nearmayhom, N. Promla, N. Sukonpakdee, S. Yoopech and A. Jutiviboonsuk, Study of color hues and fastness of natural dyes from the leaves of bouae burmanica griff on silk and cotton, PSRU Journal of Science and Technology, 2022, 7(2), 89-102. (in Thai)
[14] T. Zhu, K. Ren, J. Sheng, Q. Zhang, J. Li and J. Lin, Natural dye extracted from dalbergia cochinchinensis residue with water fastness, mildew resistance and permeability properties for wood staining, Wood Science and Technology, 2022, 56(3), 969-988.
[15] S.E. Yeager, M.E. Batali, L.X. Lim, J. Liang, J. Han, A.N. Thompson, J.X. Guinard and W.D. Ristenpart, Roast level and brew temperature significantly affect the color of brewed coffee, Journal of Food Science, 2022, 87(4), 1837-1850.
[16] T. Eakkawit and P. Siraphop, Appropriate condition for dyeing ground coffee raised teak wood by applying of experiment method, Project, King Monkut’s University of Technology North Bangkok, Thailand, 2020.
[17] W. Dong, R. Hu, Z. Chu, J. Zhao and L. Tan, Effect of different drying techniques on bioactive components, fatty acid composition, and volatile profile of robusta coffee beans, Food Chemistry, 2017, 234, 121-130.
[18] W. Mokrzycki and M. Tatol, Colour difference ∆E-A survey, Mach Graph Vis, 2011, 20(4), 383-411.
[19] X. Duan, Wood color control technology, China Building Materials Press, Beijing, Chaina, 2002.
[20] M. Yeniocak, O. Goktas, M. Colak, E. Ozen and M. Ugurlu, Natrual coloration of wood material by red beetroot (Beta vulgaris) and determination color stability under UV exposure, Maderas. Ciencia y tecnología, 2015, 17(4), 711-722.
[21] O. Goktas, M.E. Duru, M. Yeniocak and E. Ozen, Determination of the color stability of an enviromentally friendly wood stain derived from laurel (Laurus nobilis L.) leaf extracts under UV exposure, Forest Product Journal, 2008, 58(1/2), 77-80.
[22] O. Goktas and E. Ozen, Determination of the color stability of an environmentally-frienly wood stain from saffron (Crocus sativus L.) extrakts under UV exposure, 2009, Wood Research, 54(4), 111-118.
DOI: 10.14416/j.ind.tech.2023.12.009
Refbacks
- There are currently no refbacks.