Page Header

การศึกษาพารามิเตอร์ที่มีผลต่อการแข็งตัวของน้ำแข็งหลอด
The Study of Parameters Effect of Solidification Tubular Ice

Nattadon Phannuchareonwong, Chatchai Benchapiyaporn, Rapheephat Ladsritha, Sukanya Thongyotee

Abstract


บทคัดย่อ

งานวิจัยนี้ได้ศึกษาถึงพารามิเตอร์ที่ทำการทดลองได้แก่ อุณหภูมิน้ำป้อน อุณหภูมิเฉลี่ยบรรยากาศรอบนอก อุณหภูมิเฉลี่ยบรรยากาศห้องเครื่องผลิตน้ำแข็ง และอุณหภูมิเฉลี่ยผิวฟรีซซิ่งเปรียบเทียบกับค่าทางทฤษฎี จากการศึกษาพบว่าค่าความหนาของน้ำแข็งหลอดมีแนวโน้มไปในทิศทางเดียวกันคือ จะเพิ่มขึ้นเรื่อย ๆตามเวลา โดยจะมีความหนาเพิ่มขึ้นค่อนข้างเร็วในช่วงเริ่มแรก และจะช้าลงในช่วงท้าย ๆ ของการผลิต แต่ค่าความหนาของน้ำแข็งหลอดเมื่อเปลี่ยนแปลงค่าพารามิเตอร์ต่าง ๆ จะมีค่าที่ไม่เท่ากัน ซึ่ง อุณหภูมิเฉลี่ยบรรยากาศรอบนอก อุณหภูมิเฉลี่ยบรรยากาศห้องเครื่องผลิตน้ำแข็ง และอุณหภูมิเฉลี่ยผิวฟรีซซิ่ง จะส่งผลกระทบกับค่าความหนาของน้ำแข็งหลอดน้อย แต่อุณหภูมิน้ำป้อนจะมีผลต่อค่าความหนาของน้ำแข็งหลอดมาก โดยอัตราส่วนระหว่างอุณหภูมิน้ำป้อนต่อความหนาน้ำแข็งได้ 0.41 องศาเซลเซียสต่อมิลลิเมตร อุณหภูมิเฉลี่ยผิวฟรีซซิ่งต่อความหนาน้ำแข็งได้ 0.2 องศาเซลเซียสต่อมิลลิเมตร อุณหภูมิเฉลี่ยบรรยากาศห้องเครื่องผลิตน้ำแข็งต่อความหนาน้ำแข็งได้ 0.16 องศาเซลเซียสต่อมิลลิเมตรและอุณหภูมิเฉลี่ยบรรยากาศรอบนอกต่อความหนาน้ำแข็งได้ 0.15 องศาเซลเซียสต่อมิลลิเมตร ซึ่งจะเห็นได้ว่าอุณหภูมิน้ำป้อนจะส่งผลต่อค่าความหนาน้ำแข็งหลอดและมีแนวโน้มไปในทิศทางเดียวกันกับผลทางทฤษฎี โดยมีค่าความผิดพลาดเท่ากับ 8 เปอร์เซ็นต์

Abstract

This study was aimed to investigate experimental study of the parameters affecting the amount of tube ice compared with theoretical result. Significant studied parameters were inlet water temperature, average ambient air temperature, average ambient refrigerative machinery room temperature and average temperature of surface freezing. The result showed thickness tendency was increasingly according to time. At the beginning of the process thickness increased quite fast and decelerated at the end of the production process, however thickness value acquired from parameters were not identical as average ambient air temperature, average ambient refrigerative machinery room temperature and average temperature of surface freezing slightly affected thickness comparing to the results of the study shown by the ratios between parameter. Inlet water temperature affected to thickness of tube ice as the ratio of inlet water temperature to thickness was 0.41 degrees celsius per milimeter. The ratio of average temperature of surface freezing to thickness was 0.2 degrees celsius per milimeter. The ratio of average ambient refrigerative machinery room temperature to thickness was 0.16 degrees celsius per milimeter, and the ratio of average ambient air temperature to thickness was 0.15 degrees celsius per milimeter. Thus, inlet water temperature affected to thickness of tube ice according to theoretically results with 8 percent error value between ice thickness and production time.

 


Keywords


<p>น้ำแข็งหลอด, การเปลี่ยนสถานะ, การแข็งตัว</p><p>Tubular Ice, Phase Change, Solidification</p>

Full Text: PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.